Wędzarnie Borniak – sposób na cieszenie się smakiem wędzonych mięs przygotowanych w domowych warunkach

Wędzarnie Borniak – sposób na cieszenie się smakiem wędzonych mięs przygotowanych w domowych warunkach

27 lipca, 2022 0 przez Mikołaj Online

Wędzenie pokarmów to bardzo popularna metoda przygotowywania, ale i konserwacji żywności. Wędzone produkty znane są światu już od zamierzchłych czasów. Nasi przodkowie zabezpieczali w ten sposób mięsa i ryby przed zepsuciem. Dziś wędzenie, obok grillowania, stało się jednym z ulubionych zajęć domowych kucharzy.

Dlaczego tak lubimy wędzenie? Wędzarnie elektryczne Borniak

Wędzone produkty są pyszne, a wędzenie stanowi doskonały sposób na konserwację mięsa i ryb. Jest również doskonałym sposobem na dodanie smaku mdłym potrawom, takim jak tofu i soja.

Wędzenie to proces suszenia żywności przy użyciu ciepła pochodzącego z dymu. Dym z wiórów drzewnych lub trocin z drzew liściastych nadaje żywności charakterystyczny, wędzony smak, który może być łagodny lub intensywny w zależności od czasu wędzenia. Zrębki wędzarnicze mogą również dodawać specyficznego aromatu potrawom, nasycając je nutami karmelu lub owoców.

Wędzenie pomaga również zachować trwałość jedzenia, ponieważ spowalnia rozwój bakterii. Oznacza to, że wędzone potrawy będą zdatne do spożycia przez kilka tygodni lub nawet miesięcy bez konieczności przechowywania w lodówce.

Wędzone produkty są często gotowane przed wędzeniem, ale niektóre rodzaje ryb mogą być spożywane na surowo po wędzeniu – dzięki temu są bezpieczne do ponownego spożycia po zamrożeniu.

Wędzarnie Borniak – sposób na cieszenie się smakiem wędzonych mięs przygotowanych w domowych warunkach

Wędzarnie elektryczne Borniak – nowy wymiar wędzenia. Dlaczego warto zainwestować w wędzarnię elektryczną?

Elektryczne wędzarnie są popularne wśród szefów kuchni, właścicieli restauracji, ale również i amatorów, ponieważ są łatwe w użyciu, czyszczeniu i utrzymaniu. Są również bardziej przystępne cenowo niż modele na gaz ziemny lub propan.

Wędzarnie elektryczne mają niski koszt początkowy, co czyni je dobrym wyborem do użytku domowego. Jeśli chodzi o eksploatację, wystarczy podłączyć sprzęt do prądu, wsypać zrębki wędzarnicze i uruchomić urządzenie, rozpoczynając proces wędzenia.

Wędzarnie elektryczne nie wymagają żadnego dodatkowego sprzętu do działania, podczas gdy inne rodzaje wędzarni wymagają często specjalnych zbiorników na paliwo, rur i palników. Propan wymaga zbiornika, który musi być często uzupełniany, a gaz ziemny wymaga rury, która musi być zainstalowana przez profesjonalistę.

Wędzarnie elektryczne mogą być używane w pomieszczeniach lub na zewnątrz bez dodatkowego wyposażenia wymaganego przez inne typy wędzarni. Wędzarnie elektryczne nie emitują do środowiska żadnych szkodliwych gazów, tak jak propan czy gaz ziemny, gdy są używane na zewnątrz. Dzięki temu w warunkach domowych można przygotować przepyszne dania bez szkody dla atmosfery.

Wędzarnie Borniak – urządzenia wyposażone w nowoczesny generator dymu

Wędzarnia elektryczna Borniak to sprzęt, dzięki któremu w domowych warunkach można uwędzić różne rodzaje potraw, takich jak sery, mięsa czy warzywa. Co więcej, przygotowane dania będą zdrowe, bo uwędzimy je bez użycia chemicznych dodatków i konserwantów, których pełno w sklepowych produktach. Jednak czemu zawdzięczamy wyjątkowy smak i aromat dań? Znaczenie mają tu zarówno zrębki wędzarnicze (to zrębki z drzew liściastych nasycają żywność m.in. owocowymi nutami), jak i sam sprzęt, a konkretnie specjalnie zaprojektowany generator dymu.

Generator dymu odpowiada za – jak sama nazwa sugeruje – wytwarzanie dymu, który gra kluczową rolę w procesie wędzenia. Zrębki wędzarnicze umieszczone w specjalnej komorze zaczynają się tlić po uruchomieniu wędzarni, nasycając żywność aromatami. Co najlepsze, w wędzarni Borniak spalanie zachodzi samoczynnie, nie trzeba więc stać przy sprzęcie i pilnować. Obsługa urządzenia jest dzięki temu bajecznie prosta. Wędliny i mięsa mogą się wędzić, podczas gdy my zajmujemy się swoimi sprawami. Po wyznaczonym czasie wyciągamy po prostu gotowe wędzonki.

Wędzarnie Borniak – sposób na cieszenie się smakiem wędzonych mięs przygotowanych w domowych warunkach

Wędzarnie Borniak – łatwe w obsłudze, solidnie wykonane, duża moc urządzenia

Elementy wędzarni elektrycznej Borniak wykonane są z blachy nierdzewnej, co sprawia, że są odporne i wytrzymałe, ale również łatwe w konserwacji. Wędzarnia Borniak umożliwia jednoczesne wędzenie kilku potraw na raz, co oznacza znaczną oszczędność czasu. Sam proces wędzenia przebiega sprawnie i nie trzeba być specjalistą, by przygotować smaczne wędzonki bez chemii i konserwantów. Produkt marki Borniak posiada również termostat, który pozwala na wygodną kontrolę temperatury wewnątrz wędzarni. Dzięki temu nie ma obaw, że wędliny czy sery będą przetrzymane zbyt długo. Planując zakup wędzarni, zdecydowanie warto wziąć pod uwagę wędzarnie Borniak.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

0 0 votes
Daj ocenę