
Przepis na boeuf strogonow z indyka dla całej rodziny
20 stycznia, 2020Boeuf Stroganow, w Polsce występujący pod doskonale znaną każdemu nazwą „strogonow”, skrywa w sobie połączenie kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. Ta popularna potrawa gulaszowa obecnie serwowana jest na wiele sposobów, najczęściej na bazie polędwicy wołowej. Dzisiaj będzie jednak nieco mniej klasycznie, ponieważ na naszych talerzach zagości strogonow z indyka. Lżejsza, ale równie smakowita propozycja obiadowa dla całej rodziny, idealna do serwowania przez cały rok. Poznajmy zatem przepis na boeuf strogonow, sycące i pełnowartościowe danie, które na stałe zagości w niejednej kuchni.
Przepis na strogonow z indyka
- Czas przygotowania: 90 minut
- Poziom trudności: łatwy
- Typ dania: danie obiadowe
Składniki na strogonow z indyka dla 4 osób:
- 500 g piersi z indyka,
- 250 g pieczarek,
- 150 g kwaśnej śmietany 12% (jeśli chcesz, aby danie było bardziej dietetyczne możesz zrezygnować z dodawania śmietany)
- 1-2 papryki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 300 ml bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- oliwa lub olej
- sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Przygotuj bulion w tradycyjny sposób lub wykorzystując do tego kostkę rosołową, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Mięso umyj i pokrój w paski, a cebulę, pieczarki i paprykę w kostkę. Posiekaj czosnek.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki i smaż całość, do momentu, w którym z grzybów nie odparuje woda. Na koniec dodaj pokrojoną paprykę, paprykę w proszku i czosnek i smaż przez chwilę razem, co jakiś czas mieszając.
- Do płaskiego rondla wlej odrobinę oleju, rozgrzej go i podsmaż dokładnie mięso ze wszystkich stron, tak, aby się zarumieniło.
- Następnie do rondla dodaj zawartość patelni z warzywami, zalej powoli gorącym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy i duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
- Gdy mięso będzie odpowiednio miękkie dodaj pokrojone w kostkę ogórki i jeszcze przez chwilę podduś wszystko razem.
- W misce wymieszaj musztardę i śmietanę, dodając kilka łyżek sosu z garnka, aby śmietana się nie zważyła. Wlej przygotowaną mieszankę do garnka z gulaszem. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu w którym sos nie nabierze gęstej konsystencji.
- Dopraw strogonow z indyka solą pieprzem (wedle uznania). Po nałożeniu na talerze, danie możesz posypać pietruszką i podawać razem z chrupiącym pieczywem, ryżem lub ziemniaczanym puree.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |